ПРОФ. ЧАВДАРОВА: ГОРДИ СМЕ, ЧЕ ЖЕНИТЕ УЧАСТВАТ НАРАВНО В НАУКАТА

ПРОФ. ЧАВДАРОВА: ГОРДИ СМЕ, ЧЕ ЖЕНИТЕ УЧАСТВАТ НАРАВНО В НАУКАТА

Горди сме, че у нас е постигнато равноправие при участието на жените в науката, като сме доста напред спрямо средното ниво в ЕС. С радост мога да отбележа, че дамите, които се посвещават на научноизследователска и развойна дейност в България, далеч не са малко – по последни данни на НСИ за 2021 г. те са над 48% от общия брой заети в научноизследователска и развойна дейност. Тази положителна тенденция отчете заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова в интервю за в. „Телеграф“.

Друга положителна статистика в последните години е тази за хора под 35 години с научна степен, т. е. увеличава се шансът все повече младежи да изберат кариера в научноизследователската и развойната дейност, а по-голямата част от тях са жени.

Проф. Чавдарова коментира и някои от данните на Рейтинговата система на висшите училища в България. Днес вече сме свидетели на най-ниската регистрирана безработица сред завършилите от 2011г., припомни тя. Всеки пети студент се обучава в направления, свързани с учителската професия. Този факт ме радва, защото по този начин, от една страна, ще преодолеем недостига на учители, но от друга, все още остава открит въпросът колко дълго младите хора ще се задържат в училище, каза още зам.- министър Албена Чавдарова. Да си учител е призвание, но най-вече трябва да носиш в сърцето си любов и да имаш търпение към развиващата се детска личност, допълни тя.

Споделете

GoTop