ПРОФ. ЧАВДАРОВА КЪМ БЪДЕЩИТЕ МЕДИЦИ: НАЙ-ВАЖНИЯТ УРОК Е ДА БЪДЕТЕ ЧОВЕЦИ

ПРОФ. ЧАВДАРОВА КЪМ БЪДЕЩИТЕ МЕДИЦИ: НАЙ-ВАЖНИЯТ УРОК Е ДА БЪДЕТЕ ЧОВЕЦИ

„Виждам толкова щастливи млади хора, които са получили възможност да учат в най-доброто медицинско висше училище в България.
През всичките тези години на обучение Вие ще получите много знания. Ще получите много професионални компетентности от вашите преподаватели, но според мен най-важният урок, на който Вие би следвало да се научите, е да бъдете човеци. Защото човеколюбието е най-важното – отношението към пациента, добрата дума, хубавата усмивка ще го стоплят много повече, отколкото всяка друга възможност за лечение. Те вървят ръка за ръка“.
С тези думи заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова се обърна към първокурсниците при откриването на новата академична година в Медицинския университет в София. Тя напомни, че през 1917 г. в Софийския университет се поставя началото на медицинското образование и медицинската наука в България. „Нека днес също да почетем първостроителите -тези, които през годините тогава са получили своето образование в чужбина, но са се върнали в България да поставят основите на медицината тук във вашата Алма Матер“, призова проф. Чавдарова.
Тя се обърна и към преподавателите с думите: „През тези изминали години всички ние бяхме поставени в много тежка ситуация. Надявам се тази ситуация да е вече зад гърба ни, за да можем спокойно да работим с нашите студенти присъствено, да можем спокойно да извършваме нашите научни изследвания. Пожелавам Ви да бъдете много здрави, много ентусиазирани и наистина да развивате Медицинския университет напред, така както досега са го правили вашите предшественици“.
На откриването на новата академична година присъстваха още министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-кметът на София д-р Дончо Барбалов, ректорът на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите aкад. Лъчезар Трайков.

Споделете

GoTop