ПРОФ. ДИМОВ: ДИГИТАЛНАТА СВЪРЗАНОСТ Е СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

ПРОФ. ДИМОВ: ДИГИТАЛНАТА СВЪРЗАНОСТ Е СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

„Дигиталната свързаност е сред водещите приоритети на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на откриването на 52-та дигитална конференция на Групата за електронни научни инфраструктури /Е-IRG/ в София.

Той изтъкна, че България е естествен хъб по информационни и комуникационни технологии, като съществен принос за това има факта, че най-мощният суперкомпютър в Югоизточна Европа „Авитохол“ е инсталиран в София.

Е-IRG е инициатива на европейско и глобално равнище. Стратегическият орган работи за ускоряване на интеграцията в областта на цифровите технологии и услуги в рамките на ЕС.

По време на работната среща делегатите обсъдиха основните моменти по подготовката на нов документ, който ще урежда ролята на отделните държави в европейската цифровизация.

Обсъдени бяха още работата в областта на инициативите за данни, обмяната на опит и добри практики между страните членки в областта на информационните технологии. Проф. Димов отбеляза доброто сътрудничество в тази посока между Министерството на образованието и науката и еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Споделете

GoTop