ПРОФ. ДИМОВ: ПОГЛЕДНАТА ОТ ЧУЖБИНА, БЪЛГАРСКАТА НАУКА ИЗГЛЕЖДА ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО Я ВИЖДАМЕ У НАС

ПРОФ. ДИМОВ: ПОГЛЕДНАТА ОТ ЧУЖБИНА, БЪЛГАРСКАТА НАУКА ИЗГЛЕЖДА ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО Я ВИЖДАМЕ У НАС

Погледната от чужбина, българската наука изглежда по-добре, отколкото я виждаме у нас. Още от 2002 г. в Българската академия на науките и във висшите ни училища се работи много интензивно по системи за защитата на данни. България е част от две много мощни европейски научни структури: ЦЕРН – изследванията, свързани с изучаване физика на елементарните частици и втората голяма инфраструктура е високо разпределени пресмятания, електронни структури, grid технологиите и cloud технологиите. Смятам, че сме в доста благоприятни условия в момента. Това заяви заместник-министър Иван Димов при откриването на конференция „Създаване на споделени ценности“, организирана от Индустриален клъстер „Средногорие“ в столицата.

Министерството на образованието и науката е отворено за съвместни проекти, за съвместни дейности, за съвместни програми, каза. проф. Димов. Той изтъкна пред представители на деловите среди, че в момента съществува благоприятна среда да се реализира синергия между наука, бизнес и висше образование. Дават се добри възможности чрез оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ и чрез Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) – особено в центровете за компетентност – за включване на българския бизнес. Най-добрата инвестиция е инвестицията в наука. Резултатът от тази инвестиция в България е поне 200 процента, добави проф. Димов. По думите му в Стратегията за развитие на научните изследвания, която е необходимо условие за стартирането на ОП НОИР, се очакват споделени ценности в синергия между науката, бизнеса и иновациите.

И други участници в конференцията подкрепиха в изказванията си необходимостта от създаване на определена среда и изграждането на ценността система, в която да се срещат науката, бизнесът и образованието.

Споделете

GoTop