ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ФОРМИРА НЕ САМО ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ, НО И ДОБРОДЕТЕЛНИ ЛИЧНОСТИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА ФОРМИРА НЕ САМО ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ, НО И ДОБРОДЕТЕЛНИ ЛИЧНОСТИ

В навечерието на първия учебен ден министър-председателят откри новата сграда на основното училище в с. Голеш, Община Кайнарджа.

Образователната система трябва да уважава и да включва културните различия, каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ „Васил Априлов“ в силистренското село Голеш. Премиерът преряза лентата на новата училищна сграда заедно с министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова.

Министър Коларова поздрави учителите и ученици и им подари чисто нов училищен звънец, който извести предстоящото начало на новата учебна година със своя звън. Доц. Коларова подчерта, че навсякъде утре в училищата ще започне учебната година, въпреки последиците от наводненията.

Пред преподавателите и възпитаниците на ОУ „Васил Априлов“ проф. Близнашки посочи нарастването на информацията и динамичното й разпространение като едно от основните предизвикателства пред училищното образование. „Усвояването на техники за учене е по-важна задача, отколкото самото усвояване на готови знания, защото ученето е дело на целия човешки живот, а не само на училището“, подчерта министър-председателят в словото си.

Премиерът беше категоричен, че съвременното българско училище трябва да формира не само знаещи и можещи, но и добродетелни личности, мотивирани да работят за просперитета на обществото като цяло. „Все повече внимание трябва да бъде отделяно и на възпитанието, защото единствено училището създава бъдещите граждани на страната ни. Възпитанието подготвя хората да бъдат неотделима част от една колективна национална политическа общност“, каза още министър-председателят Георги Близнашки.

В първия учебен ден училището в с. Голеш, което отбелязва и 120 години от своето основаване, ще посрещне повече от 280 ученици.

На тържественото откриване присъстваше и бившия заместник-министър на образованието Милена Дамянова.

През 2011 година МОН отпуска малко над 2,5 млн. лева за строежа на ново училище в село Голеш. Това е най-голямата единична инвестиция на ведомството за строеж на учебно заведение в последните 25 години.

Премиерът Близнашки, министър Коларова и гостите разгледаха новото и напълно оборудвано училище, класните стаи, физкултурния салон и големия двор със спортни площадки.

Министър Коларова се запозна и с най-належащите проблеми, какъвто е транспортът на учениците и обеща съдействие.

В училището в село Голеш ще учат 280 деца, които досега бяха разпръснати в пет различни сгради.

Споделете

GoTop