ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: 2018 ГОДИНА Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: 2018 ГОДИНА Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

„Като председателстващи Съвета на Европейския съюз ние се ангажирахме да работим за модернизацията на националните системи за наука и иновации.

2018 година е от решаващо значение за европейските научни изследвания. Инвестициите в в областта на науката са от огромно значение за изграждането на по-продуктивни икономики“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на международен научен форум на тема „Ролята на науката за формиране на политиките в Европейския съюз“. Международната среща бе част от програмата на конференция на Федерацията на всички европейски академии ALLEA, която се проведе в Българската академия на науките. Събитието е от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е под патронажа на Министерството на образованието и науката и Столична община.

Целта на международния симпозиум е да популяризира значимостта на науката от гледна точка на обществото. Част от темите, които учените дискутираха бе общественото доверие, експертната и институционална отговорност. Ролята на университетите в изграждането на доверие от страна на обществото към научните факти и емпирични изследвания също беше част от експертните обсъждания в БАН. Учените отделиха специално внимание и на темата за променящата се среда на комуникацията в дигиталната ера.

На тържествена церемония българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал“, която се присъжда от ALLEA за цялостен принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция. Тазгодишната награда бе присъдена на проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща, Унгария.

В рамките на двудневното събитие се проведе и Общото събрание на Федерацията на академиите за 2018 година.

Споделете

GoTop