ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СУПЕРКОМПЮТЪР ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СУПЕРКОМПЮТЪР ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

„Без напълно функциониращ единен пазар на Европейския съюз няма как да се възползваме от всички предимства на иновациите и цифровите технологии. „Големите данни“ са сред най-перспективните направления в областта на информационните технологии, а потенциалът им за развитието на ЕС е огромен. Очаква се стойността на европейската икономика на данни да нарасне от 300 милиарда евро днес до 740 милиарда евро през 2020 г.“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов в своето обръщение по време на дигитална конференция „Big Data Value Meet-up Sofia“. Тя се проведе в София и бе официално покрепена от еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

„България е сред страните, които обединиха усилията си, за да създадат първия европейски суперкомпютър. Радвам се, че инициативата за стартирането на съвместно предприятие за изграждането на европейски суперкомпютър „Euro HPC“ се случва в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз с незаменимата подкрепа на еврокомисар Мария Габриел. Европейският суперкомпютър ще бъде не само машина, а цяла екосистема от инфраструктура, изчисления и изследвания, които ще предложат много нови възможности пред медицината, сигурността и спорта“, допълни заместник-министърът.

Събитието бе посветено на дигиталната трансформация, споделянето и обменът на данни и бъдещите приоритети в изследователската дейност в областта на информационните технологии. Основна цел на работната среща бе да събере български професионалисти с техни европейски колеги, както и да отвори нови възможности за сътрудничество между българската екосистема за изкуствен интелект и другите европейски държави-членки. В нея участваха учени и ръководители на проекти по програмата „Хоризонт 2020“, представители на Европейската комисия, занимаващи се с бъдещи изследвания в тази област и представители на бизнеса.

Участниците дискутираха редица приоритетни области от бъдещия програмен период на „Хоризонт 2020“. Те обсъдиха и тяхната стойност и ролята им в дигиталната трансформация.

Споделете

GoTop