ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕ СА ВАЖНИ ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И ИНОВАТОРИ

ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕ СА ВАЖНИ ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ И ИНОВАТОРИ

„Един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз е да подобри конкурентоспособността на Европа чрез научни изследвания, иновации и повишаване на дигиталните умения. Развитието на цифровизацията и електронните инфраструктури са от стратегическо значение за нас и за Югоизточна Европа. Необходимо е да инвестираме в обучение и научни изследвания, защото само образованието може да даде необходимите умения на следващото поколение изследователи и иноватори, които ще работят в новата цифрова среда“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на първи работен семинар на e-IRG за европейските инициативи в областта на суперкомпютрите и електронните инфраструктури в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие. Във форума участваха представители на страни членки на ЕС, държави от Западните Балкани и Близкия Изток.

По време на срещата бяха представени големите европейски проекти в областта на изчислителните системи „Quantum Computing“ и „Human Brain Project“. Участниците очертаха и съвременните предизвикателства пред високопроизводителните изчисления и обработката на големи масиви от данни. Обсъдена бе и ролята на структурните фондове за изграждане на електронните инфраструктури в страните от Югоизточна Европа.

Е-IRG е стратегически орган, който подпомага интеграцията в областта на европейските електронни инфраструктури между държавите-членки на Европейския съюз. Такъв тип работни посещения се организират два пъти годишно и се провеждат в страната, поела европредседателството. Съорганизатор на събитието тази година е Институтът по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Споделете

GoTop