ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ЦИФРОВИТЕ УМЕНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАСЪРЧАВАНИ НА ВСИЧКИ НИВА НА ОБРАЗОВАНИЕ

ПРОФ. ИВАН ДИМОВ: ЦИФРОВИТЕ УМЕНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАСЪРЧАВАНИ НА ВСИЧКИ НИВА НА ОБРАЗОВАНИЕ

„Цифровите умения трябва да бъдат насърчавани на всички нива на образование“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по време на дискусията „Разширени цифрови умения за конкурентоспособна европейска икономика: инвестиране в цифровото бъдеще на Европа“.

„Тези усилия трябва да бъдат подкрепени от частния сектор, от университетите и изследователските институти, защото те вървят ръка за ръка с меките умения, които са необходими за трудовия пазар“, посочи проф. Димов. По думите му образователните институции са ключов елемент в процесите на цифровизация. Зам.-министър Димов посочи, че е необходимо инвестиране в човешкия капитал и в инфраструктура, както и свързаност на дигиталните инфраструктури на страните от Европейския съюз. Тези три стъпки според него са стратегически, защото индустриалната и бизнес екосистема се променят все повече и Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с дигитализацията и липсата на кадри, които притежават дигитални компетентности.

Заместник-министърът се спря на широкото приложение на суперкомпютрите в промишлеността – автомобилната, авиационната, фармацевтичната и други индустрии. „Инвестирането в европейски суперкомпютър има за цел развиването на европейски технологии в тази област – както хардуерно, така и софтуерно, така че Европейският съюз да бъде независим в това отношение и да не разчита на чужди технологии. Заедно с това ще се инвестира и в развитието на човешките ресурси, а европейските учени няма да използват чуждите суперкомпютри“, заяви проф. Иван Димов.

Той припомни, че Министерството на образованието и науката въвежда още в трети клас изучаване на предмета „Компютърно моделиране“ и дава възможност за обучение на ученици в рамките на националната програма „Приложен програмист“ .

Споделете

GoTop