ПРОФ. ПЕНОВ: БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ИЗПЪЛНЯВА ДОСТОЙНО ФУНКЦИИТЕ СИ

ПРОФ. ПЕНОВ: БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ИЗПЪЛНЯВА ДОСТОЙНО ФУНКЦИИТЕ СИ

Българското училище има значение и традиции и днес то изпълнява достойно своите функции. Расте броят на учителите, които преподават с нови методи учебното съдържание, прилагат иновации, а чрез извънкласни занимания привличат учениците към училищната среда. Тази оценка даде министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в предаването на „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ.

Изграждането на образователна STEM среда е нова философия на обучение в нова материална среда, която ще помогне на учениците в съвременното общество на технологиите като се подобри преподаването на учебното съдържание. По думите му за това е осигурен публичен ресурс от над 500 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта на работната среща с над 2000 директори на училища в петък в НДК беше те да разберат, че има средства за всички и целта е те да ги използват ефективно за модернизация на училищната среда като спазят процедурите. Убеден съм, че всеки директор е приобщен към своето училище, до него са неговите учители и би положил всички усилия. Парите от първия транш от ПВУ са в България, проектът трябва да се реализира в 2026 година, посочи министърът. По думите му директорите са усетили потребността от общуване с колегите си, защото не става дума за конкуренция или отстраняване на кандидат, а за споделяне на добри практики.

Министър Пенов каза, че в неговите разговори с учители на първо място те се интересуват от условията, в които работят, от мерките за повишаване на тяхната квалификация, както и какво прави министерството, за да има учителската професия своето достойнство. Един от аспектите са техните възнаграждения, уточни министърът. От тяхното заплащане зависи работата със следващото поколение и те трябва да имат достойно възнаграждение, смята проф. Пенов. 1800 лева начална заплата за млад учител според него ще им позволи достойно съществуване и да се чувстват социално уважени. Ако това е така, това ще помогне всяко дете, независимо в какво училище или в кой град учи, да получи качественото образование, на което има право.

В отговор на въпрос за коментара на Асен Василев от партия „Продължаваме промяната“ по адрес на учителското съсловие от последните дни, министърът заяви: „Не трябва учителската професия да се използва за предизборна кампания. Когато някой влезе в училище или университет трябва да си свали шапката. Въпрос на възпитание е да се извиниш и разбираш, че неволно си казал нещо, което би засегнало честта и достойнството на другите“.

Споделете

GoTop