ПРОФ. ПЕНОВ: НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ СТУДЕНТИ НЕ БИВА ДА СЕ ГЛЕДА КАТО НА ИЗТОЧНИК НА ПАРИ

ПРОФ. ПЕНОВ: НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ СТУДЕНТИ НЕ БИВА ДА СЕ ГЛЕДА КАТО НА ИЗТОЧНИК НА ПАРИ

Първостепенна задача е във висшите училища да бъдат привлечени талантливите български студенти. Имаме потенциал да привлечем и чуждестранните чрез атрактивни програми с привлекателно съдържание. Така министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов отговори на въпрос на студенти по време на Младежкия икономически форум в УНСС. На чуждестранните студенти обаче не бива да се гледа като източник на финансови средства, допълни той. Проф. Сашо Пенов изнесе лекция пред студентите в УНСС по време на Деветнадесетото издание на четиридневния Младежки икономически форум, организиран от Студентския съвет.

В момента се развиват съвместни програми, които дават възможност студентите да получават две дипломи. Ако се стигне до обединение на университети, то това ще е чрез естествено сближаване на техните дейности, каза министърът в отговор на въпрос на студентка. Той припомни, че обединението на университети на доброволен принцип е заложено в Стратегията за развитие на висшето образование в България. „Освен това в Закона за висшето образование ясно е записано, че преобразуването и разкриването на висши училища става само с решение на Народното събрание. Това е сериозен акт. За този процес са необходими поне няколко години“, каза още министърът. Според него това би могло да намали административната тежест. Проф. Пенов посочи също, че е важно да бъде осигурено качествено обучение и младите хора да бъдат конкурентноспособни. На въпрос за недостига на места в студентските общежития проф. Пенов отговори, че този въпрос ще бъде решаван приоритетно и идеята на Министерството на образованието и науката е условията в общежитията да се подобряват.

В лекцията си проф. Пенов посочи основите цели на образователната система – всички български младежи да завършват училищно образование като функционално грамотни, иновативни и социално отговорни граждани, мотивирани да изграждат своята компетентност през целия живот.

Споделете

GoTop