ПРОФ. ПЕНОВ: НАШИЯТ ДЪЛГ Е ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗАД ГРАНИЦА

ПРОФ. ПЕНОВ: НАШИЯТ ДЪЛГ Е ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗАД ГРАНИЦА

Ако мисията на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на знанието и да върне самочувствието ни като народ със славна история, която трябва да помним и пазим, то нашият дълг днес е да съхраним и популяризираме зад граница българския език, история и култура.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложбата „Паисий Хилендарски“ в посолството на България в Белград. Той отбеляза, че за популяризирането на българския език и история важна роля имат дипломатическите ни мисии, българските учени, родолюбивите учители, родителите и децата в близо 400–те българските неделни училища в 46 държави на всички континенти по света. Министър Пенов дари компютър, книги, национални знамена и пособия на българското неделно училище „Любен Каравелов“, на лектората по българистика в Белградския университет и на всички организации в Сърбия, към които функционират десет български неделни училища.

В рамките на посещението бяха проведени разговори по проблемите на българистиката в Сърбия и по света, обсъдена бе и възможността за достъп до електронни обучителни материали по родния език. В тях се включиха посланикът ни в Белград Петко Дойков, български учени, експерти от министерствата на външните работи и на образованието в София и Белград, студенти, учители от български неделни училища в Сърбия, Северна Македония и Хърватия.

В тържественото откриване на изложбата в Белград с благослов се включиха представители на Българската православна църква.

Изложбата е организирана в рамките на Национална програма „Роден език и култура зад граница“ и е посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на Паисий за светец от Българската православна църква. Образователните пана са подготвени от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Споделете

GoTop