ПРОФ. ПЕТРОВА ПРИВЕТСТВА ЛАУРЕАТИТЕ НА СТИПЕНДИАНТСКАТА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

ПРОФ. ПЕТРОВА ПРИВЕТСТВА ЛАУРЕАТИТЕ НА СТИПЕНДИАНТСКАТА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“

„Науката е съдба. Просто трябва да я приемеш и да й се отдадеш изцяло. Пожелавам Ви още повече успехи, съзнавайки колко трудно ще Ви бъде в бъдеще, защото във века на информацията, която ни залива постоянно, сериозно постижение е да можеш да отсяваш ненужното от важното, да знаеш кое може да се доразвие и да успееш да го постигнеш.“ С тези думи заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“, която се провежда за 13-и път.

Тазгодишните носителки на стипендията са д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова. Трите победителки бяха наградени с по 5000 евро всяка за своите амбициозни научни проекти в областите физика, химия и медицина.

Проектът на д-р Николета Кирчева е фокусиран върху разработването на алтернативна антибиотична терапия с фокус върху използването на метали с антибактериално действие като сребро и галий. В момента тя е главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ – БАН.

Д-р Росита Кокотанекова е астроном с обширен опит в изучаването на малки небесни тела – една рядко изследвана област в България. Проектът й се фокусира върху изследването на еволюцията на кометите, където се съдържа ключова информация за началото на Слънчевата система и факторите, които са допринесли за развитието на живота на Земята. В момента тя е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Проектът на д-р Росица Паунова, която е асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив, изследва негативните форми на шизофрения чрез функционален ядрено-магнитен резонанс и методи, базирани на изкуствен интелект. Целта е да се допринесе за по-добро разбиране и управление на менталните заболявания.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма, която се осъществява в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО–България и L’Oréal България. Гости на церемонията бяха още кметът на София Васил Терзиев и Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО–България.

Събитието бе уважено и от представители на научната общност, сред които акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, и акад. проф. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Журито на „За жените в науката“ 2023.

Поздравителен адрес към лауреатите изпрати Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Споделете

GoTop