ПРОФ. САШО ПЕНОВ: ОБУЧЕНИЕТО В МУЗЕЯ ИМА ТРАЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЗНАНИЯТА ПО ИСТОРИЯ

ПРОФ. САШО ПЕНОВ: ОБУЧЕНИЕТО В МУЗЕЯ ИМА ТРАЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЗНАНИЯТА ПО ИСТОРИЯ

„Обучението в музея, преминало зримо и емоционално през съзнанието на учениците, има траен ефект върху усвояването от тяхна страна на познанието за историята на земите ни. Радвам се, че в няколко университета в страната вече има не само специалност „Културно-историческо наследство“, но и магистърска програма по културен туризъм. А културен туризъм без активното участие на музеите не може да има“.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветственото си слово в Националния археологически музей при БАН при откриването на изложбата, посветена на 130-та годишнина от създаването на най-старата и най-богата експозиционна сбирка на старини в България . Експозицията показва знакови артефакти, постъпили в музея от XIX век насам.

Националният археологически музей е създаден като самостоятелна институция през 1892 г., а през 1921 г. е открит и първият научен институт в България – археологическият. Двете структури по-късно са събрани заедно в Българската академия на науките, която води началото си от 1969 г.

За празника археолозите и музейните специалисти получиха поздравителни писма от президента Румен Радев и от вицепрезидента Илияна Йотова. Директорът на НАИМ доц. Христо Попов показа юбилейната изложба на гостите, сред които бяха и министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на туризма Мариела Модева.

„Нашата родина е сред трите европейски страни с най-богато културно-историческо наследство и с него се слави по света. Но, за да е така, много поколения археолози вече 130 години влагат себе си в откриването, изучаването, опазването и показването пред публика на това наследство. Няма област или регион у нас, в които следите от вашия труд да не са видими и трайни. Радвам се да съм сред вас днес, в Националния археологически институт с музей, който и сега е събрал десетки водещи археолози, който е лидер на археологическата наука у нас, незаменим помощник на всички музеи в страната, желан партньор за колегите си от цял свят“, каза министър Пенов. По думите му цялата култура, цялото знание на света минава през ръцете и умовете на поколения творци от музея, за да стигне до хората.

Споделете

GoTop