ПРОФ. САШО ПЕНОВ: ОТ ФЖМК ИЗЛЯЗОХА ПОКОЛЕНИЯ ВОДЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ С ОГРОМЕН ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

ПРОФ. САШО ПЕНОВ: ОТ ФЖМК ИЗЛЯЗОХА ПОКОЛЕНИЯ ВОДЕЩИ ЖУРНАЛИСТИ С ОГРОМЕН ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

Днес страната ни, българската журналистика и българската наука са изправени пред сериозни предизвикателства. Още преди да преживее пандемията и избухването на война само на няколкостотин километра от границата ни, България се оказа и се задържа на едно от най-задните места в класациите за свобода на словото в световен мащаб. Оказва се, че има достатъчно методи за насаждане на цензура и дори на самоцензура. Българските журналисти и медии често са обект на критики, но те са и жертви на това състояние на обществото, икономиката и държавата ни. С тези думи за свободата на словото министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов се обърна към випускниците и преподавателите на Факултета по журналистика и масова комуникация по случай 70-та годишнина от създаването на специалността Журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През всички тези десетилетия обаче от университетските скамейки на специалността излязоха няколко поколения водещи български журналисти с огромно влияние върху културата и мирогледа на българските граждани и с огромен принос за развитието на гражданското общество в страната, каза още проф. Пенов. По думите му преподаватели от факултета са написали едни от най-забележителните книги на българската научна мисъл.

Едва ли преди седем десетилетия, в един свят все още доминиран от вестници, радио и кинопрегледи, някой си е представял мащабите на промяната в новите технологии за обмен на информация, на които ние сме свидетели и начините, по които те промениха и продължават да променят нашето общество, добави министърът на образованието и науката. Но в тази област образованието и науката до голяма степен съпреживяха революционната промяна и дори бяха неин двигател. Това обяснява и динамичното и бързо развитие както на журналистиката, така и на другите по-нови специалности – подчерта проф. Пенов. По думите му в новата плуралистична среда българските журналисти, а и другите специалисти по комуникации, са получили много възможности, но са се сблъскали и с нови предизвикателства. Всички ние, преподаватели и студенти, трябва ясно да си даваме сметка за трудностите, но и за огромната ни отговорност пред тези, които са били преди нас, пред българското общество и пред бъдещите поколения за преодоляване на негативните тенденции. Мили млади хора, този факултет е възпитавал будители и вие самите сте бъдещи будители на този народ. България има нужда от журналисти и медии, които не само и не просто да информират, но да възпитават и да мобилизират активни граждани за социално действие и за развитието ни като една наистина справедлива, социална, правова и европейска държава, в която всички ние искаме да живеем, обърна се към присъстващите министърът на образованието и науката.

Студентите и преподавателите бяха поздравени от президента Румен Радев. „Бъдещето на България като европейска държава ще зависи от вас бъдещи студенти, от вашия професионализъм, защото, напускайки университета, ще застанете на пътя на лавината на неточната информация и ще трябва да избирате“, каза той.

„Именно сега образованието по журналистика е по-важно от всякога, имаме дълг към студентите, към публиката да изградим морал. Вярваме, че даваме на нашите студенти най-доброто“, подчерта деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова.

Споделете

GoTop