ПРОФ. ЦОКОВ ОТКРИ НОВОИЗГРАДЕНИЯ КОРПУС НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ

ПРОФ. ЦОКОВ ОТКРИ НОВОИЗГРАДЕНИЯ КОРПУС НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ

Медицинският университет в Пловдив привлича все повече студенти, като броят на чуждестранните вече изпреварва този на българските. Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на новия учебен корпус на висшето училище. В събитието участие взе и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

“Медицинският университет в Пловдив е иновативен университет на настоящето, в който студентите получават образование на европейско и над европейско ниво. Той е и университетът на бъдещето със своя симулационен център, в който има възможност за сериозна иновативна подготовка”, каза проф. Цоков. По думите му тук среща си дават традициите и най-новите тенденции в обучението.

Той отбеляза, че в този университет се вижда тенденцията за интернационализация на висшето образование – широки контакти с над 150 университета от цял свят, голям брой чуждестранни студенти и възможности за развитие на различни научни изследвания. „Всичко това позиционира Медицинския университет в Пловдив като един от важните центрове в българското висше образование“, посочи министър Цоков.

Във висшето училище е изграден научно-изследователски институт, който развива повече от 7 направления на медицинската наука и разработва важни проекти, свързани с развитието на медицинската наука в България.

Министърът приветства екипа на ректора проф. д-р Мариана Мурджева и преподавателите за това, че университетът има много добра академична университетска инфраструктура, при това изградена от собствени приходи от проекти и допълнително обучение, основно на чуждестранни студенти.

В момента над 6200 студенти се обучават от над 700 преподаватели.

В седеметажния нов корпус има 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения, а в него ще се обучават 1 200 студенти. На всеки етаж има обособен кът за отдих. Финансирането на този проект е изцяло със собствени средства на университета.

В сградата ще бъдат разположени катедра „Образна диагностика“, специалност „Медицинска речева и езикова патология“, секция „Паразитология“, както и катедрите на Факултета по обществено здраве. В новия корпус ще бъде и департаментът по езиково и специализирано обучение.

На тържествената церемония присъстваха още областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на града Здравко Димитров и др.

Споделете

GoTop