ПРОФ. ЦОКОВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИЯ ПАРК НА УНСС ЩЕ СЕ СПЕСТЯВАТ 630 ТОНА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ ГОДИШНО

ПРОФ. ЦОКОВ: С ФОТОВОЛТАИЧНИЯ ПАРК НА УНСС ЩЕ СЕ СПЕСТЯВАТ 630 ТОНА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ ГОДИШНО

630 тона въглеродни емисии ще се спестяват годишно от фотоволтаичните системи на Университета за национално и световно стопанство. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на фотоволтаичния парк на УНСС. По думите му висшето училище вплита в работата на университетската общност и на инфраструктурата зелените енергии и устойчивото развитие.

Проф. Цоков допълни, че ако всички български университети изградят такива системи, това ще е голям ресурс за намаляване на въглеродните емисии на България. “Ако това се пренесе към училищата и към цялата училищна мрежа, наистина може да станем една иновативна, зелена образователна система”, допълни той.

Министър Цоков благодари и на всички преподаватели, и на ректорското ръководство на УНСС, че първи са подели тази инициатива и съобщи, че 50 % от електроенергията на практика ще се произвежда от фотоволтаичните системи. “Така този ресурс може да се насочи към подобряване на качеството на обучението. Министерството на образованието и науката ще помогне с каквото може в тези процеси”, каза още министър Галин Цоков.

На откриването на фотоволтаичния парк присъстваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, акад. Лъчезар Трайков – ректор на Медицинския университет в София, който е и председател на Съвета на ректорите, както и академичният състав на Университета за национално и световно стопанство.

Споделете

GoTop