ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ ЩЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ СВОБОДА И АВТОНОМИЯ

ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ ЩЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ СВОБОДА И АВТОНОМИЯ

Професионалните гимназии трябва да станат по-привлекателни за интереса на учениците. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на дискусия „Да на българските региони“, проведена на 13 май 2016 година в Пловдив, с участието на Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия, и представители на бизнеса от региона.

С влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование от началото на месец август професионалните гимназии ще имат свобода и автономия, свобода, която е в пряка връзка с местното управление, коментира Стаматов. Според него е изключително важно този вид училища да бъдат гъвкави и да имат комбинирани специалности във всяка една паралелка. Учениците трябва да бъдат мотивирани да продължат да работят това, което са завършили.

По отношение на прилагането на Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение заместник-министърът подчерта, че приемствеността е факт в настоящия екип на Министерството.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви на форума: „Съветвам ви да обърнете повече внимание на проекти, свързани с образование и иновации“. Тя отговори на въпроси за възможностите, които се предоставят за финансиране на проекти чрез Плана „Юнкер“.

В дискусията взеха участие още Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика, Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 43-о Народно събрание, Иван Тотев, кмет на Пловдив и др.

Споделете

GoTop