ПРОГРАМАТА „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“ СТАРТИРА И В СТОЛИЧНОТО 119. СОУ „АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ“

ПРОГРАМАТА „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“ СТАРТИРА И В СТОЛИЧНОТО 119. СОУ „АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ“

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов присъства на старта на Детско полицейско управление и на полицейски демонстрации в 119. СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София.

Целта на програмата „Детско полицейско управление”, по която ще работят полицейски служители от цялата страна, е децата-доброволци да получат знания и опит, които да споделят със своите връстници. Това е кампания, която не само е интересна за децата, но ще им даде възможност да придобият много нови умения. Малките доброволци ще научат колко отговорна и важна е работата на полицаите, които дори с цената на здравето и живота си осигуряват спокойствието и сигурността на хората. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е завършила 119. СОУ, даде старт на дългосрочната превантивна инициатива. Тя изрази надежда, че малчуганите ще подходят отговорно към обучението и след приключването му ще отличават доброто от злото, отговорното от безотговорното.

Началникът на столичното Първо РУ комисар Николай Бонев запозна присъстващите с програмата за обучение на младите доброволци от 119-о СОУ, инициирана от МВР. Служители на районното управление и учители ще работят заедно с децата по представяне на дейността на полицията, усвояване на базови познания по оказване на първа долекарска помощ, на правилата за безопасност на движението по пътищата и овладяване на умения за лична защита.

Пред журналисти зам.-министър Стаматов коментира, че инициативата допринася децата от първи до четвърти клас да се учат на уважение и респект. Обикновено в училище децата от една паралелка стават доброволци и популяризират своите дейности сред съучениците си.

Целта на програмата „Детско полицейско управление“ е учениците, забавлявайки се, да получат знания и умения как да се справят в различни ситуации – обясни комисар Бонев.

На официалното откриване на превантивната инициатива присъства и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

След поименна проверка, кандидат-доброволците положиха клетва.

Малките доброволци получиха от министър Бъчварова и униформени служители от Първо РУ светлоотразителни жилетки и шапки – символи на Детското полицейско управление.

Едновременно с министър Румяна Бъчварова, нейните заместници, както и професионалното ръководство на МВР дадоха старт на програмата в различни училища в България. На територията на цялата страна днес се откриха общо 199 Детски полицейски управления, които имат една цел – да формират у децата знания и умения под формата на игри и забавления.

Децата от столичните училища наблюдаваха специално организирани за тях полицейски демонстрации. Умения и техники демонстрираха конни полицаи, водачи на полицейски кучета, автопартрули, пожарникари от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, полицаи от моторизираната група за бързо реагиране „Сигма” и от специализираната група за задържане на СДВР – „Кобра”.

Демонстрации бяха организирани и в училища в цялата страна.

Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, в която участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. В обучителния процес ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Криминална полиция“, „Пътна полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от Българския червен кръст, Българския младежки червен кръст, Българския туристически съюз и други партньори в съответните градове. Обучението на децата по отделните теми, залегнали в програмата, ще започне от 1 октомври 2016 г.

Споделете

GoTop