РАЛИЦА ЗИДАРОВА И ВАСИЛКА СТЕФЛЕКОВА СА ПОБЕДИТЕЛКИ В НАЦИОНАЛНАТА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА”

РАЛИЦА ЗИДАРОВА И ВАСИЛКА СТЕФЛЕКОВА СА ПОБЕДИТЕЛКИ В НАЦИОНАЛНАТА СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА”

На 2 февруари 2012 г. в МОМН под патронажа на проф. Сергей Игнатов, д.н., министър на образованието, младежта и науката, се състоя официалната церемония по връчването на наградите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката”, организирана съвместно с L’Oreal, ЮНЕСКО и СУ „Св.Климент Охридски”.

Церемонията бе открита от заместник–министър Петя Евтимова, която се обърна към участниците с думите: „Изключително ни е приятно да бъдем домакини на това щастливо събитие и на тази благородна кауза, организирана днес от Комисия ЮНЕСКО и L’Oreal – България. Векове наред науката е била затворен кръг за жените и за съжаление все още в много страни е така. Затова и ЮНЕСКО, и Европейската комисия предприемат специални действия, планират специални инструменти, с които да насърчават все повече участието на жените в науката и в процесите на управлението на науката. Въпреки това съм изключително щастлива да кажа, че не е такъв случаят в България. Напротив, България заема едно от първите места в Европа и в света по участието на жените в науката и научните процеси. Искам да използвам възможността и да спомена, че България в исторически план има също своята жена в науката, още от 1920 г., в лицето на проф. Елисавета Карамихайлова, която е сред първите жени–физици, наред с Мария Кюри, и Лиза Майтнер. Така че наистина има с какво да се гордеем, а днешните лауреати са представители на днешното поколение жени в науката и просто продължават тази отлична традиция.” С благодарност към L’Oreal и ЮНЕСКО за благородната кауза и с пожелание за по-нататъшни успехи на лауреатите завърши словото си г-жа Евтимова.

Приветствия към лауреатите отправиха г-жа Румяна Митрева, главен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, г-жа Бриджит Стрелър, генерален директор на L’Oreal – България, проф. Румен Панков,заместник-ректор по научноизследователска и проектна дейност в СУ „ Св.Климент Охридски” и други.

Победителите от второто издание на програмата, младите учени Ралица Зидарова, доктор по ботаника, и Василка Стефлекова, докторант по физика, получават национални стипендии по 5000 евро, като стимул и признание за големите постижения в научноизследователската им работа и професионалния им опит. Техните проекти „Емисионна спектроскопия с лазер-разряд в кух катод за преки анализи” на Василка Стефлекова и „Кремъчните водорасли от остров Ливингстън, Южни Шетландски острови”, на гл.ас. д-р Ралица Зидарова, са насочени към екологията и към анализ на съдържанието на археологически артефакти и съответно към биогеографията, биоразнообразието на антарктическите водорасли.

Програмата „За жените в науката“ е създадена през 1998 г., когато L’Oreal и ЮНЕСКО установяват сътрудничество и организират награден конкурс на международно ниво в сферата на природните науки. Проектът е един добър пример, който ЮНЕСКО дава в подкрепа засилване ролята на жените в разработването на научни решения на проблеми, стоящи пред човечеството в 21. век

Споделете

GoTop