РЪСТ НА БЪЛГАРСКАТА ВНОСКА ЗА СТИПЕНДИАНТИТЕ ПО „ФУЛБРАЙТ“

РЪСТ НА БЪЛГАРСКАТА ВНОСКА ЗА СТИПЕНДИАНТИТЕ ПО „ФУЛБРАЙТ“

България увеличава отпусканите от нашата държава средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От следващата година държавата ще участва с 1,1 млн. щатски долара вместо с 364 000 щатски долара, реши днес правителството. Така ще се осигури финансиране за повече български студенти в магистърски програми и докторанти, приети в престижни американски университети. Ще могат да се увеличат също размерите на сегашните стипендии.

Чрез допълнителното финансиране „Фулбрайт“ ще предоставя до 100 000 долара на студент за покриване на разходите по пребиваване и учене в САЩ, включително учебна такса, други съпътстващи такси, здравно осигуряване, наем на жилище, пътни разноски и други от академичната 2023-2024 година. Ще се осигуряват също стипендии за докторантски програми в университети в САЩ, които попадат сред първите петнадесет в класацията US News and World Report’s Graduate School Rankings.

След увеличението на средствата стипендиантите на „Фулбрайт“ ще са задължени да се върнат в страната си за най-малко три години след приключване на програмата, а не за две, както е сега. Това гарантира, че поне за този период те ще приложат в родината си придобитите знания и умения. Комисията за образователен обмен „Фулбрайт“ е част от споразумение между правителствата на България и САЩ от 1992 г.

За последните 30 години е финансирано образованието на повече от 150 български студенти и докторанти в Съединените щати. Към момента максималният размер на стипендията е 37 000 долара, което ограничава възможността за обучение в американските университети от първите места в класациите, където таксите са значително по-високи.

Споделете

GoTop