РЕДАКТОР ЗА ПРОГРАМИСТИ СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

РЕДАКТОР ЗА ПРОГРАМИСТИ СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Интерактивна среда, която проверява дали програмистите са написали правилно кодовете си, беше избрана за най-добър проект на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии. 171 ученици от цялата страна се състезаваха във Враца в две възрастови групи – от V до VIII и от IX до XII клас.

Редакторът за IT специалисти „ANTLRStudio”, който беше класиран на първо място при гимназистите, е дело на възпитаниците на бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ Марин Мирчев и Койчо Георгиев. Тяхната разработка спестява време на програмистите, защото освен семантична проверка на кода, дава лесен достъп до всички необходими за написването му програми. Двамата ученици създали интерактивната среда в стремежа си да направят нов език за програмиране, разказаха техни учители.

На второ място e проектът за приложение за поръчка на храна онлайн „Food Ninja”. Негови автори са Георги Йоков и Пламен Галинов от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград. Към стандартните поръчки учениците са дали възможност клиентите да даряват средства за закупуване на ястия или хранителни продукти за социално слаби. Идеята на благотворителността е подобна на т.нар. „висящо кафе“ – приготвена от ресторантите храна да бъде разпределяна безвъзмездно на социални кухни. За да няма измами, благоевградските ученици са добавили изискване всяко заведение за хранене да предоставя пълен отчет за приготвената срещу дарение храна, както и възможност за отстъпки за редовни клиенти и дарители.

Третото място в първата възрастова група зае проектът на деветокласника от Американския колеж Борис Радулов „Учене с обогатена реалност (АR Learn). При по-малките ученици победител стана мултимедийният проект „Пътуване във времето“ на осмокласника от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен Мартин Цолов. На второ и трето място се класираха с възпитаниците на старозагорската Природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Денислав Николов и Борис Божилов. Те са автори на сайт за успешни личности, завършили гимназията, и на мултимедиен проект, свързан с бадминтона.

По време на олимпиадата по информационни технологии в училището домакин – Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“-Враца, бяха открити 11 кабинета за интерактивно обучение по различни предмети. Новият учебен корпус е оборудван със 148 600 лева, отпуснати от Министерството на образованието и науката. Закупени са 28 компютърни конфигурации, създадена е и мрежа за пренос на данни. През следващата учебна година гимназията ще предложи за първи път обучение по професия „Приложен програмист“.

Споделете

GoTop