РОДИТЕЛИ ПОМАГАТ В ЧАСОВЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

РОДИТЕЛИ ПОМАГАТ В ЧАСОВЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Учих само до 7 клас, но искам децата ми да знаят и да могат повече от мен, да успеят в живота. Затова реших да помагам на учителите, разказва Фанка от Шекер махала в Пловдив. Тя е сред майките доброволки, които влизат в класните стаи на ОУ „Панайот Волов”, за да подкрепят педагозите на подготвителна група и първи клас. В началото влизали в ролята на преводачи, тъй като основният проблем на децата бил езикът. Всеки понеделник тя и още две майки, които имат ученици в училището, сядат на чина и работят с малките. „Изрязваме картинки, пишем букви. Учениците са спокойни, защото ни познават и им помагаме да разбират по-добре изискванията на учителите. Родителите също са спокойни, защото ни имат доверие”, обясни Фанка. Трите майки влизали по график и в часовете на трети и четвърти клас. Помагали на децата да изработват картички по повод различни празници и да правят възложени от учителите проекти. „Водим ежедневна битка да задържим децата в училище. В този смисъл помощта на майките, които се отзоваха на поканата да бъдат помощник-учители, е безценна. Те нямат образованието, но дават подкрепата си и затова имаме пълна класна стая”, казва началният учител Дияна Янкова. Второкласници от иновативните паралелки на ОУ “Пенчо Славейков” се чувстват като в приказките. Всеки от петте кабинета е с различна украса. Епизод от „Тримата братя и златната ябълка”, русалката Ариел, принцеси от любими приказки и горски пейзажи са изрисувани в стаите на паралелките, които работят по иновативен проект. Стените са боядисани в цветове, близки до природата – зелена ябълка, праскова, аквамарин, резеда. Учениците от специалност„Оператор в мебелното производство” изработили цветни шкафове с атрактивен дизайн в часовете по практика. „Обичаме да четем. Нашите родители също идват в часовете и на нашите празници“, казват децата. Шеф готвачи мотивират учениците от Професионалната гимназия по хранене и туризъм. Едни от най-известните специалисти от бранша, завършили гимназията, гостували в часовете по практика, споделят ученици. Идеята на поредицата срещи с кулинарни звезди е да мотивират учениците да се развиват и да останат в професията, след като завършат. Да работят в България, а не зад граница.

Споделете

GoTop