РОКЛЯ ОТ СПОМЕНИ В КУФАР СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА

РОКЛЯ ОТ СПОМЕНИ В КУФАР СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА МЛАДИ ТАЛАНТИ В МОДАТА

Единадесетокласничките Ванеса Иванова, Ивон Манова и Габриела Стоянова от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза в София получиха награда за цялостно представяне в националния ученически конкурс „Млади таланти в модата“.

Отборът впечатли журито и публиката със своя модел „Минало в бъдеще време“, вдъхновен от спомените, запечатани на фотолента и новия дигитален свят. Куфар на времето, пълен със снимки от архива на училището, е пресъздаден като връхна дреха. Снимките са пренесени като десен на рокля със сюжети от куфара. Така история, традиции, професионализъм и естетически вкус през годините създават възможност за постигане и развиване на нова визия, която описва представата на учениците за бъдещето. Девойките получиха и специална награда – платен стаж в реална работна среда в „Пиринтекст ЕООД“.

В категория „Модно ревю“ на първо място се класира Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ в София. Следват ги професионалната гимназия по облекло „Недка Лазарова“ в Русе, а трети са професионална гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив.

В категория „Художествена скица“ първа е Микаела-Хюлия Бакалова от Професионална гимназия по моден дизайн във Велико Търново. Втора е Хюлия Халилова от Професионална гимназия по техника и лека промишленост в Попово, а трета – Искра Иванова от Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив.

В категория „Сръчни ръце“ на първо място е Есра Сами от Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич. Втора е Таня Славкова от Професионална гимназия по механоелектротехника „акад. Ангел Балевски“ в Троян, а трета е Теди Георгиева от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол.

Специални награди бяха връчени от Националната асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“, Българската асоциация по текстил, облекло и кожи, Асоциацията на модните дизайнери в България, Югозападен Университет „Неофит Рилски“, община Гоце Делчев, местни фирми и др.

Събитието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Националната асоциация на училищата по мода „Росица Иванова“, Българската асоциация по текстил, облекло и кожи и община Гоце Делчев. Домакин на състезанието тази година беше Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.

Споделете

GoTop