С БЛИЗО 1 МЛН. ЛВ. ЩЕ ПРИВЛИЧАМЕ ПЕРСПЕКТИВНИ УЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ

С БЛИЗО 1 МЛН. ЛВ. ЩЕ ПРИВЛИЧАМЕ ПЕРСПЕКТИВНИ УЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ

За трета поредна година България ще се опита да привлече учени с международно признати постижения. Идеята е те да се преместят в страната ни и да се занимават с научни изследвания. По този начин ще се стимулира развитието на научноизследователския ни потенциал. За целта са осигурени 960 000 лв. по Националната програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“.

Днес Фонд „Научни изследвания“ обяви конкурс за научни разработки. Учените могат да кандидатстват с проекти в осем области – „Химия“, „Обществени и хуманитарни науки“, „Икономически науки“, „Информатика и инженерни науки“, „Околна среда и науки за Земята“, „Науки за живота“, „Математика“ и „Физика“.

И тази година няма изискване за възраст и националност на изследователите. Това означава, че могат да кандидатстват и българи, които живеят в чужбина и желаят да правят наука в България. През 2019 г. и 2020 г. по националната програма бяха одобрени и реализирани 14 проекта.

Пълният текст на поканата и документи за участие в новия конкурс са достъпни на български език ТУК, както и на английски език ТУК.

Споделете

GoTop