СЪС 100 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ РЕМОНТИРАНИ СТУДЕНТСКИ ОБЩЕЖИТИЯ

СЪС 100 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ РЕМОНТИРАНИ СТУДЕНТСКИ ОБЩЕЖИТИЯ

Между 10 и 20 студентски общежития ще получат нов облик по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане, която беше одобрена от правителството. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на изцяло реновирания блок 55 „В“ в студентските общежития на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Бюджетът на програмата, която ще обхване периода 2024-2026 г. , е в размер на 100 млн. лв., а кандидатстването стартира от 9 октомври.

„Съвременното качествено висше образование има различни измерения – от дигитализацията, през връзка на обучението с научните изследвания и постиженията, през създаване на подходяща среда за почивка, за самоподготовка и креативност на студентите“, заяви министър Галин Цоков. „На студентите, които ще обитават този обновен блок, пожелавам здраве, успехи на изпитите и креативност, и творчество в професионалното им израстване“, допълни той.

Новото общежитие едно от 22-те, получили финансиране от Министерския съвет преди три години. За обновяването му МОН е предоставило близо 4 млн. лв. Общежитието е изградено в съответствие с изискванията за енергийна ефективност и в него ще живеят 320 студенти.

Интересът към новите блокове е голям от страна на студентите, да си пожелаем още блокове да бъдат обновени, отбеляза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Той подчерта, че условията, при които ще живеят студентите на УНСС, в обновените общежития, са много добри.

На откриването на обновения блок на УНСС присъстваха също Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образование и наука, заместник-ректори на висшето училище, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, представители на „Студентски столове и общежития“, председателят на Студентския съвет на УНСС Илиян Чабуклийски, преподаватели и студенти.

Споделете

GoTop