САЩ И БЪЛГАРИЯ УВЕЛИЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕТО ЗА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА КОМИСИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ОБМЕН „ФУЛБРАЙТ“

САЩ И БЪЛГАРИЯ УВЕЛИЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕТО ЗА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА КОМИСИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ОБМЕН „ФУЛБРАЙТ“

Правителствата на България и Съединените щати решиха да увеличат финансирането за Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Увеличената финансова подкрепа ще разшири възможностите на българите и американците да участват в академични програми за обмен, включително в науката.

Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.

Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на Комисията „Фулбрайт“ през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители. Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма „Фулбрайт“ в България, от които с 165 000 долара се покриват административни разходи по Програмата.

Тези решения показват ангажимента на двете правителства към Комисията „Фулбрайт“ и нейната значимост за укрепване на двустранните връзки и взаимното разбирателство чрез академични стажове, обмен на опит и познания и разработване на съвместни проектни идеи.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели по време на съвместната пресконференция с Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ за България: „От всички стипендианти на програмата се изисква да се завърнат в родината си поне за две години след края на обучението с натрупания опит, знания и умения. Така българските Фулбрайтови стипендианти допринасят за: качеството на образованието чрез използването на натрупан опит и нови практики; за привличане на инвестиции в България; и за засилване на контактите със САЩ.“

Американският посланик в България Ерик Рубин заяви: „‘Фулбрайт‘ е най-широко признатата и престижна международна програма за обмен в света. Тези програми изграждат дългосрочни взаимоотношения между американските и българските граждани и институции. „

Допълнително финансиране за дейността на Българската комисия „Фулбрайт“ постъпва от американски и български университети, училища, фирми и неправителствени организации, включително фондация „Америка за България“, която покрива стипендиите за 30 помощник-учители по английски език по програма „Фулбрайт“.

Комисията „Фулбрайт“ финансира повече от 60 стипендианти годишно. Това включва около 40 американци, които идват в България: петима учени, петима студенти, трима експерти и общо 33 помощник-учители по английски език. В това число се включват и между 15 и 20 българи, пътуващи в САЩ: петима учени, между 5 и 9 студенти и стипендианти по програми за изследване на гражданското общество и стипендианти по програмата „Хюбърт Хъмфри“.

Образователният обмен между САЩ и Република България по програма „Фулбрайт“ започва през 1967 г. През 1993 г. Българо-американската комисия за образователен обмен бе създадена в рамките на двустранното споразумение между правителствата на Съединените щати и Република България за научно и технологично сътрудничество. В периода 1967-2018 г. повече от 1300 американски и български граждани са получили стипендии от Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Много български учени и студенти, стипендианти по програма „Фулбрайт“ са постигнали значими професионален успех след завръщането си в България от САЩ. Сред тях са:

Проф. Иван Младенов и проф. Петя Осенова, са стипендианти по програма „Фулбрайт“ и са носители на престижни награди в сферата на хуманитарните и социалните науки за 2018 г. Най-високата академична награда в България „Питагор“ беше връчена на проф. Младенов за „разпространението на знанията на американския философ Чарлз Сандърс Пиърс в България и Европа”. Проф. Осенова получи наградата на Clarivate Analytics за изключителни постижения в областта на социалните науки.

Доц. Петя Димитрова от Института по микробиология към БАН. Като стипендиант на „Фулбрайт“, доц. Димитрова прави изследвания в областта на епигенетиката и остеохондрита в Mayo Clinic, гр. Рочестър, щата Минесота, в периода 2017-2018 г. Тя работи успешно в клиничната лаборатория – опит, който допринасят за успеха на настоящите й научни проекти. Заедно с д-р Милена Лесева, която среща на една от откритите лекции на „Фулбрайт“, тя създава успешен научен екип към Българската академия на науките.

Д-р Милена Лесева е първият и единствен участник в конкурса за престижната награда Science and Technology Ph.D. Award (2008 – 2011 г.), която представлява тригодишна пълна стипендия за докторска степен в STEM области. Освен че завършва молекулярна клетъчна биология в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил, след завръщането си д-р Лесева става активен участник в общността на „Фулбрайт“ и заедно с доц. Димитрова формира успешен изследователски екип в Института по микробиология на БАН. Екипът работи по международни проекти в областта на имунобиологията и планира разширяване с международни стажанти.

Вера Тончева е завършила успешно предприемачество в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил по програма „Фулбрайт“ през 2014 – 2015 година. По време на обучението си тя се занимава с интердисциплинарни дейности и изучава предприемачество. След завръщането си в България започва собствен бизнес и заедно със свой колега от Холандия разширява своята софтуерна компания в международен план. Вера Тончева споделя своя опит и съвети с млади предприемачи и ги насърчава да прилагат придобитите опит и умения в България.

Иван Генчев е завършил обучение в сферата на правото в Юридическия факултет „Джон Маршал“ в Чикаго, Илинойс в периода 2013 – 2014 година Генчев работи като юрист в стартираща българска софтуерна фирма, която се разширява в международен план, и участва в обучението на млади софтуерни инженери.

Петър Пенев, също стипендиант по програмата „Фулбрайт“, завършва курс по биология в Технологичния колеж на щата Джорджия и публикува редица статии в престижни рецензирани списания, включително „Молекулярна биология и еволюция“ и „Списание за молекулярна еволюция“. Той представи своите изследвания по време на 20-ия празник на Института по астробиология на НАСА в Техническия университет в Джорджия и на симпозиума по астробиология в Токио, Япония.

Споделете

GoTop