СЕДЕМ РОДНИ УЧЕНИЦИ СПЕЧЕЛИХА НАГРАДА НА ХАРВАРД

Седем български ученици от 10 и 11 клас от шест града в страната печелят престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018.

Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. У нас Harvard Prize Book Award се връчва от Харвард клуб България. Той е създаден през 2001 г. и обединява българи, завършили различни образователни степени и програми на Харвардския университет, студенти, преподаватели и приятели на университета по света.

Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

„Носителите на Harvard Prize Book Award се избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване на кандидатите от членовете на Харвард клуб България. Освен силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, се обръща внимание на лидерския потенциал на кандидатите и участията им в различни извънкласни занимания в областта на науката, спорта, изкуство, доброволческа дейности и др. Интервютата се провеждат на английски“, обясни Петър Алексиев, президент на Харвард клуб България.

Според оценителите за наградата тази година кандидатите са били „силни, ярки, забележителни млади хора, за които тепърва ще чуваме не само в България“. „Те имат потенциал да променят света към по-добро място за живеене“, казаха от клуба на завършилите престижния университет. Партньори на Харвард клуб България за Harvard Prize Book 2018 са Съюзът на българските математици, комисия Фулбрайт и фондация БЕСТ.

Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Харвард Клуб България през есента, на която ще им бъде връчен сертификата.

Носители на Harvard Prize Book Award 2018 за България:

Звездин Бесарабов – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София. Занимава се с блокчейн технологии и машинно самообучение. Той е един от най-младите лектори в СофтУни, носител на президентската диплома „Джон Атанасов“.

Валерия Германова – 10 клас, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България.

Надежда Иванова – 10 клас, Американски колеж, София. Спечелила е престижна стипендия за лидерски лагер в САЩ; участвала е като доброволец в детския научен център „Музейко“; участва в отбора по атлетика в своето училище

Моника Митова – 11 клас, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград. Интересува се от журналистика и човешки права; спечелила е литературната награда за есе на Център Алеф, участва в състезания по дебати.

Георги Петков – 11 клас, ПГПЧЕ „Петър Богдан“, Монтана. Печелил множество награди от състезания по дебати, стипендия на EducationUSA; участва в клубове по литературно писане и уеб дизайн.

Илиян Христов – 10 клас, Национална Априловска гимназия, Габрово. Печелил е няколко състезания по дебати, както и награди от театрални фестивали.

Димитър Чакъров – 10 клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Участвал и печелил медали в множество научни състезания и конференции за ученици, включително в Люксембург, Полша, Сърбия.

mediapool.bg

Споделете

GoTop