ШЕСТОКЛАСНИЦИ ОТ КЮСТЕНДИЛ ПРИГОТВЯТ ХРАНА ЗА АСТРОНАВТИ

ШЕСТОКЛАСНИЦИ ОТ КЮСТЕНДИЛ ПРИГОТВЯТ ХРАНА ЗА АСТРОНАВТИ

Шестокласници от иновативното V ОУ „Христо Ботев“ в Кюстендил се учат да приготвят традиционни български ястия като телешко варено с ориз и пиле с картофи, но за консумация в Космоса. Подготовката и съхранението на храна за астронавти е част от съвместен проект с испанското училище ИЕС Асуер в Мансанарес, разказа началната учителка Даниела Георгиева.

Българските ученици използват три метода, за да направят т.нар. космическа храна – лиофилизация, дехидратация на продуктите на пряка слънчева светлина и дехидратация на сенчесто и проветриво място. В момента се учат да ги обработват и чрез желиране. Първият метод представлява дълбоко замразяване, след което се изтеглят замръзналите кристални частици от храната със специален уред. Обработката продължава от няколко дни до месец в зависимост от съдържанието на вода. По този начин учениците са успели да вакуумират и съхранят ябълки, домати, чушки, моркови, гъби, сирене и кашкавал. За да бъдат консумирани в Космоса, на тези продукти трябва да се налее вода и да се изчака 2-3 дни докато възвърнат първоначалния си вид. В сухо състояние издържат повече от година.

По думите на Даниела Георгиева другите два метода са традиционни за българите, които в миналото са използвали именно наличието или отсъствието на слънчева светлината за консервиране на различни продукти. „За съхненето на слънце трябва да се нанесе фин слой брашно, за да се предотврати изгниването и да се запазят полезните вещества. Така успяхме да съхраним домати, моркови, годжи бери, но може практически всичко“, каза преподавателката. Чрез сушене на сенчесто и проветриво място децата са направили телешко варено с ориз, в което няма никакви мазнини, и пиле с картофи. „Те са сухи субстанции и на външен вид не се разпознава какво е. Оризът почти не се забелязва, а месото е станало на пръчици“, обясни Георгиева.

Резултатите от научната работа на учениците ще бъдат представени на международния фестивал „Наука на сцената“ в португалския град Кашкайш. Междувременно в V ОУ в Кюстендил са възприели и друг метод на обучение. Шестокласниците, които вече имат успешни експерименти с храната за астронавти, в момента обучават децата във втори клас на техники за обработка. В часовете по природни науки преподавателката им Даниела Георгиева постоянно им показва различни експерименти, свързани със здравословното хранене. Децата вече знаят как да разпознават дали млякото е нискомаслено или с висок процент масленост, дали в него има нишесте. За Великден са провели и експеримент, с който проверили дали яйцата са пресни и годни за консумация.

Споделете

GoTop