ЩЕ СЕ НАСЪРЧАВАТ СЪВМЕСТНИ ПРОГРАМИ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И ФРЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

ЩЕ СЕ НАСЪРЧАВАТ СЪВМЕСТНИ ПРОГРАМИ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИ И ФРЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

Съвместните програми между български и френски университети и участието на български и френски висши училища в мрежата на европейските университети трябва да бъдат насърчавани. Тази убеденост изразиха министърът на образованието и науката прoф. Галин Цоков и Н. Пр. Жоел Мейер – извънреден и пълномощен посланик на Франция. Те проведоха среща в МОН, в която участваха също зам.-министър проф. Генка Петрова, директорите на дирекции „Висше образование“ и „Международно сътрудничество“ – Галина Дреновска и Веселина Ганева, Пиер Колио – директор на Френския институт в София и съветник по културните въпроси, Арно Боберо – аташе за университетското и научно сътрудничество.

По време на разговора стана ясно, че в момента има интерес от френски университети за съвместни програми по политология, инженерни науки, архитектура и строително инженерство. Сътрудничеството в средното образование също бе сред важните акценти в разговора. Френският език е един от най-желаните сред българските ученици, каза проф. Цоков. Той подчерта, че за нашата държава би било полезно запознаването с моделите за преподаване на език и прилагането на компетентностния подход във Франция. Посланик Мейер сподели, че е впечатлен от качеството и желанието на преподавателите в България. Той счита, че сътрудничеството трябва да се задълбочи и да се направи по-структурирано.

На срещата бе засегната и темата за професионалното образование. Стана ясно, че френски компании проявяват интерес към този тип обучение в България и това е област, в която двете държави могат активно да си взаимодействат. В момента подготвяме промени в професионалното образование и обучение и искаме да засилим както дуалното обучение, така и модернизирането на професионалните квалификации и професии, подчерта проф. Цоков.

В сферата на науката бе отчетена успешната работа на съвместните колективи от български и френски учени по програма „Хоризонт Европа“. Представителите на двете страни се договориха да се търсят възможности за облекчаване на процедурата по кандидатстване.

Споделете

GoTop