София е домакин на конференция на тема „Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели“

Знаковата конференция в сектор образование на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на тема „Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели“ ще се проведе на 19 и 20 април в София.

Старт на събитието ще бъде даден от министъра на образованието и науката на България Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наварачич. Европейският комисар за дигитална икономика и общество Мария Габриел ще бъде основен говорител на втория ден от събитието. Във форума, който ще бъде открит в 9.00 часа в София Тех Парк, ще участват над 350 души – представители на Европейската комисия, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и неправителствения сектор и изследователи.

Сесиите ще бъдат ръководени от международни експерти в областта на образованието и лидери от света на политиката, бизнеса и научните изследвания.

Конференцията ще постави фокус върху спешната необходимост от повишаване на основните и дигиталните умения и върху необходимостта от качествено образование за всички по природни науки, технологии, инженерни науки, математика, предприемачество (STEM и STEAM).

Дискусиите ще се съсредоточат върху подготовката на учителите, сътрудничеството с бизнеса и ролята на родителите и неформалното образование.

Сред темите на конференцията е и развитието на политиките на европейско равнище, включително прегледа на Рамката за ключовите компетентности от 2006 г., Европейския дигитален образователен план за действие и Пакета за модернизиране на образованието.

Участниците ще обсъдят извлечените поуки от програма „Еразъм+“ и възможностите за европейско финансиране в подкрепа на дигиталните умения и иновациите.

В рамките на конференцията ще бъде приет „Призив за действие от София“ с препоръки и точки за действие за политиците, преподавателите и учителите в подкрепа на по-силно дигитално образование.

Споделете

GoTop