СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ ТЕХ ПАРК

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ ТЕХ ПАРК

Осмото издание на „Софийския фестивал на науката“ се провежда от 10 до 13 май в София Тех Парк. Над 100 събития с участието на повече от 80 учени от 17 държави ще бъдат част от програмата.

Министерството на образованието и науката, Британският съвет и Столична община са организатори на инициативата, която е посветена изцяло на децата и всички занимания и творчески работилници са отворени и напълно безплатни.

„Този фестивал е истински празник. За мен е огромно удоволствие да видя как децата започват да се интересуват от наука и смятам, че трябва да направим така, че тя да стане привлекателна за децата, като я съчетаем с изкуството и спорта. Радвам се, че тази година с нас тук са много известни учени от различни страни, които ще покажат атрактивната и красива страна на науката“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката професор Иван Димов по време на откриването на събитието.

В рамките на фестивала ще се проведат атрактивни училищни програми за деца и техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития ще дадат обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Освен поредицата уъркшопи, гостите ще могат да разгледат редица изложби, книги и над 50 щанда, около които ще се правят различни експерименти и демонстрации за деца и възрастни.

По време на фестивала ръководителят на националния ни отбор по астрономия Никола Каравасилев ще разкаже вълнуващата история на британския изследовател Стивън Хокинг. Друг интересен гост е д-р Рос Фишър, който ще пренесе гостите в света на медицината, ще им разкаже за особеностите на детската хирургия и за своя интригуващ професионален път. Участниците ще имат възможност да поемат и на своеобразно пътешествие в бъдещето, организирано от футуристи и нанотехнолози. Професор Николай Витанов от Софийския университет ще запознае учениците с квантовите компютри и как те могат да решават задачи, които са практически нерешими за обикновените компютри. Астронавтът от НАСА д-р Ричард Линехан, авторът на редица бестселъри в областта на научната литература Саймън Хинх и водещия в световен мащаб изследовател в областта на уеб-технологиите професор Уенди Хол също ще се включат със своите презентации. Кулминацията на събитието ще бъде Националният финал „Лаборатория за слава“.

Споделете

GoTop