СОФИЙСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА СЪБРА УЧЕНИ ОТ 11 ДЪРЖАВИ

СОФИЙСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА СЪБРА УЧЕНИ ОТ 11 ДЪРЖАВИ

Софийският фестивал на науката събра повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи и творци от 11 държави в София Тех Парк. ХІІІ-тото издание на фестивала, организирано от фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и с подкрепата на Столична община, ще продължи до неделя.

Посетителите имат възможност да разгледат 40 щанда с демонстрации, експерименти, изложби и дейности на открито. В рамките на фестивала ще бъдат проведени над 150 събития в две програми -училищна и основна.

Поздравителен адрес до участниците и организаторите изпрати министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

В деня на откриването дирекция „Наука“ на МОН организира „Срещи наука -бизнес“. Събитието имаше за цел както да срещне науката с бизнеса, така и да представи информация на участниците за възможностите за финансиране на съвместни проекти.

Участваха представители на научни инфраструктури и Центрове от Национална пътна карта за научна инфраструктура 2020 – 2027 г. и Националните научни програми. Те разполагат с научен продукт, услуги и изследователски ресурс, които искат да предложат за ползване, доразработване или съвместно комерсиализиране с партньори от бизнеса и индустрията.

Представени бяха и възможностите за финансиране на съвместни проекти на учени и предприемачи през Плана за възстановяване и устойчивост и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ). Участие взеха проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор и Ръководител на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ и Лора Йосифова, ръководител на сектор ПНИИДИТ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа.

Снимки: В. Аз-Буки

Споделете

GoTop