СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Български ученици ще имат възможност за пореден път да се запознаят с най-новите технологии за програмиране и кодиране, да видят и да представят роботи. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева при откриването на Европейската седмица на програмирането в Столичната библиотека. До момента 167 събития в България са регистрирани на сайта на инициативата, която ще се популяризира до 20 октомври. Деница Сачева напомни, че учениците трябва да сърфират безопасно в интернет, да пазят своята самоличност и същевременно да уважават другите. „Една от целите на Европейската седмица на програмирането е не само да се запознаете с технологиите, но и да запомните, че емоционалната интелигентност е точно толкова важна колкото и техническата“, каза Деница Сачева на учениците. Тя каза, че всеки трябва първо да умее да разпознава доброто от злото, а след това да работи с всичко останало.

Заместник-министърът поздрави Столична библиотека, че за пореден път се превръща в класна стая. Тя подчерта, че политиката на МОН е все повече културни институции да стават класни стаи, да се провеждат занятия в музеи, театри, галерии. Ще има такава възможност и за библиотеките.

Тази година акцентът по време на седмицата на програмирането у нас е поставен върху партньорството с бизнеса. По новата национална програма на МОН „ИТ бизнесът преподава“, чиято цел е да мотивира учениците да изучават дигитални технологии, вече са регистрирани 111 училища и 30 фирми. За трета поредна година стартира и обучението за придобиване на професионална квалификация „Приложен програмист“, за което могат да кандидатстват всички десетокласници, които не се обучават по професия от направление „Компютърни науки“. Учениците ще се научат да работят с различни операционни системи, езици за програмиране (алгоритмични езици), да използват софтуерни инструменти като интегрирани среди за разработка, инструменти за моделиране, контрол на изходния код и на конфигурациите, системи за автоматизирано асемблиране (build) и автоматизирано тестване. Ще познават и могат да прилагат основните видове алгоритми, структури от данни и начини за добра организация на програмния код, както и да инсталират, конфигурират и администрират необходимия приложен софтуер за работа според изискванията на клиента.

Споделете

GoTop