СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ ПО БАСКЕТБОЛ С НАГРАДИ ОТ МОН

СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ ПО БАСКЕТБОЛ С НАГРАДИ ОТ МОН

Министерството на образованието и науката награди състезателките и треньорките от баскетболния отбор на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ в Самоков, които спечелиха златните медали на Световното ученическо първенство в Белград.

Заместник-министър Мария Гайдарова връчи за шампионките грамоти от името на министър Сашо Пенов. Момичетата получиха и допълнителни награди – електронни книги.

„Благодаря Ви, че имам възможност да съпреживея всичко това като успех – то е гордост. За първи път в историята на ученическите игри български отбор се класира на Световно първенство по баскетбол и става световен шампион– това е достижение. Златният медал означава много възможности и за бъдещи успехи. Вярвам, че ще ги постигнат“, каза д-р Гайдарова при връчването на отличията.

Шампионките са състезателки на „Рилски спортист“- Самоков с треньори Маргарита Маринкова и Вероника Джикова. Те спечелиха Световното първенство в Белград миналата есен след драматична победа над Гърция с 53:50 на финала. В отбора участват осем момичета от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. Това са десетокласничките Виктория Ляпова, Даяна Николова, Деница Манолова и Моника Борисова, ученичките от XI клас Анджела Надер Ал Хусани и Ивана Бонева и дванадесетокласничките Емили Симеонова и Ивана Бонева. Част от отбора са и две момичета от други училища – Гергана Никоваот ПТГ „Никола Й. Вапцаров“ в Самоков и Раня Абурая от Русе, която понастоящем учи в СУ „Отец Паисий“ в Самоков.

Заместник-министър Гайдарова посети и Основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков, където се проведе кръгла маса по случай 225 години от рождението на патрона на училището.

Споделете

GoTop