ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА Е РЕШАВАЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА Е РЕШАВАЩА ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

Добри практики и промени в статута на психолозите в системата на предучилищното образование се обсъждат на национална среща „Дни на училищната психология“ в Стара Загора.

В момента се подготвят промени в Наредба №12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, заяви пред участниците във форума заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя увери участниците в срещата, че всички мнения ще бъдат обсъдени в работните групи и проектът за наредба в края на октомври ще бъде предложен за обществено обсъждане.

Психологическата подкрепа при отглеждането на бъдещите поколения е решаваща. Училищните психолози придават завършен вид на училищната общност и затова е необходимо партньорство между учители, родители и психолози, подчерта Михайлова. Според нея директорите на училища разбират, че за да бъде успешна работата им, трябва да бъдат подпомагани от психолози и педагогически съветници.

В момента в 4362 училища и детски градини са назначени 492 психолози и 705 педагогически съветници, което е недостатъчно.

Споделете

GoTop