ТРИ ВИСШИ УЧИЛИЩА ПОЛУЧАВАТ СТАТУТ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

ТРИ ВИСШИ УЧИЛИЩА ПОЛУЧАВАТ СТАТУТ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ УНИВЕРСИТЕТИ

Нови три висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет и ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

От подадените 8 заявления на критериите за изследователски университети отговарят Медицинският университет – Плевен, Тракийският университет – Стара Загора и Русенският университет „Ангел Кънчев“. Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Определените за изследователски висши училища имат и сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.

Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета от Министерския съвет методика за определяне на изследователските висши училища. Отчетени са научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

Статутът на изследователско висше училище беше въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност на висшите училища.

Споделете

GoTop