УЧЕНИЧКИ ОТ ПЛОВДИВ СПЕЧЕЛИХА КОНКУРСА „МЕСТА И ПАМЕТ“

УЧЕНИЧКИ ОТ ПЛОВДИВ СПЕЧЕЛИХА КОНКУРСА „МЕСТА И ПАМЕТ“

Ученички от пловдивската Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ спечелиха първо място в Националния конкурс „Места и памет“ с изследователския проект „Шоколадовото сърце на Пловдив“.

Конкурсът, който се провежда от 2015 г., е посветен на паметта за Холокоста. Участниците се насърчават да правят собствени проучвания в архиви и музеи и да се срещат с експерти и представители на общността. Тази година темата беше „Икономическият живот на евреите в България преди и след Закона за защита на нацията, 1941 г.“.

С помощта на консултантите Ралица Димитрова и Дона Иванова спечелилият първо място проект на Деница Велева, Христина Въчкова и Кристин Николова от Хуманитарната гимназия в Пловдив проучва историята на фабриката за шоколад и захарни изделия на пловдивчанина от еврейски произход Нисим Авдала.

Победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова. Тя им пожела творчески успехи и нестихващо желание да четат, учат и анализират и да заразяват и други ученици с това.

Второ място в конкурса спечелиха Ая Донева и Виктория Николова от Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе с консултант Георги Симеонов.

Три проекта си поделиха третото място. Те са на Любомира Костова и Елизабет Арсова от 127-о СУ с консултант Петя Георгиева, Мария Велинова и Никол Ангелова от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница с консултант Маргарита Сапунджиева и Лъчезар Борисов от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе с консултант Николай Чакъров.

Споделете

GoTop