УЧЕНИЦИ ОТ ОКСФОРД С ФИЛМ ЗА ЦАР ФЕРДИНАНД

УЧЕНИЦИ ОТ ОКСФОРД С ФИЛМ ЗА ЦАР ФЕРДИНАНД

Ученици от Българско училище „Слово“ в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“.

Учениците от 8. клас се превърнаха в истински изследователи и преводачи, проучвайки посещението на монарха в Оксфорд и участието му в Осмия международен конгрес по орнитология, който се провежда в града през 1934 г. Децата откриха снимки, преведоха статии от английското списание „Nature” за събитието и откроиха заслугите му в областта на естествените науки. Учениците научиха какви въпроси за опазването на околната среда и птиците са обсъждани в началото на 20 век. Така разшириха и знанията си за орнитологията като част от зоологията.

Те разгледаха и подредиха в табло документи от личния архив на цар Фердинанд, свързани с посещението му в Оксфорд, изпратени специално от Централния държавен архив, с когото училището поддържа сътрудничество. Изключителен интерес предизвикаха редица документи, сред които програмата на конгреса, поканите, снимките от посещението на царя в Оксфорд.

Споделете

GoTop