УЧЕНИЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ШЕДЬОВРИ НА ГОЛЕМИ ХУДОЖНИЦИ

УЧЕНИЦИ ПРЕСЪЗДАВАТ ШЕДЬОВРИ НА ГОЛЕМИ ХУДОЖНИЦИ

Ученици от 126. Oсновно училище „Петко Ю. Тодоров“ пресъздават картини на прочути български художници от миналото като Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев и Иван Милев, правят свои интерпретации на изкуството на древния свят и претворяват традиционни български носии в модерно звучене. Те представиха част от творбите си на изложба в Министерството на образованието и науката, посветена на 70 годишнината от създаването на училището.

„Днес Министерството на образованието и науката е територия на красотата, на творчеството, на дарованието и на радостта“, каза заместник-министър Емилия Лазарова при откриването на изложбата. Тя отбеляза, че в 126. ОУ още от 1994 г. се предлагат допълнителни часове по изобразително изкуство. През тази учебна година по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и спорта“ в училището функционират три клуба -„Българските майстори и модерното изкуство“, „Пътешествие в изкуството на Древния свят“ и Българската носия и везба-приемственост и актуалност в съвремието“.

В клуб „Българските майстори и модерното изкуство“ децата се запознават с най-известните български художници от края на 19-ти и началото на 20 -ти век и модерното изкуство в Европа от това време, като правят интерпретации върху всеки автор и търсят връзка между тях. В бъдеще се планира те да пресъздават и картини и на големи европейски художници от тази епоха.

В клуб „Пътешествие в изкуството на Древния свят“ учениците по увлекателен и достъпен начин получават и задълбочават знанията си за изкуството на древността, като работят в екипи и самостоятелно. Те интерпретират хартията по различен начин и използват акварел, темпера, акрил, глина.
Изключително интересна е и дейността на клуб „Българската носия и везба-приемственост и актуалност в съвремието“. В него учениците задълбочават и разширяват знанията си за нашето етнографско наследство. Те претворяват орнаментите от носиите в пана с модерно звучене и принтове за съвременни дрехи и аксесоари.

„Щастлива съм да видя днес тук сред нас толкова много млади, талантливи художници, които убедително се представят не само като творци, но и като изследователи на света, интерпретиращи връзките между невероятните творби и светове на големите художници и всичко, което те са сътворили и епохата, в която са живели. Радвам се, че мога да се запозная отблизо и да се насладя на толкова пъстра палитра от творчески възможности -от изкуството на древността, през модерното изкуство до етнографското творчество, което всъщност е мост между традиционните техники от миналото и тяхната обогатяваща съвременна интерпретация“, отбеляза Емилия Лазарова.

Тя отбеляза, че общо 1235 училища в страната участват в модул „Изкуства“ на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. В тях са създадени са 2514 групи, в които се обучават близо 30 000 ученици.

„Заниманията по интереси са неизменна част от образователната система. Те допринасят за стимулиране на талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество и за изграждането на съвременни млади хора, вдъхновени от изкуството“, подчерта заместник министърът.

На откриването на изложбата присъстваха и началникът на Регионалното управление по образованието София-град Ваня Кастрева и директорът на 126. Oсновно училище „Петко Ю. Тодоров“ Росен Димитров.

Споделете

GoTop