УЧЕНИЦИ С ИЗЛОЖБА НА ДЪРВОРЕЗБИ И КАРТИНИ В МОН

УЧЕНИЦИ С ИЗЛОЖБА НА ДЪРВОРЕЗБИ И КАРТИНИ В МОН

Ученици от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ в Шумен представиха своите творби в МОН. Те изложиха майсторски дърворезби, ръчно изработени бижута, кукерски маски, пластики и картини, с които са спечелили много награди от различни национални и международни конкурси.

„С красотата на изкуството и на таланта си ще намерите достоен начин да покажете онези ценности и добродетели, които са нетленни и окриляват човешкия дух“, каза заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, която откри изложбата. „Радостен е фактът, че доказани във времето български традиции имат своето продължение днес, а и утре, чрез тези млади хора, в чието лице виждаме бъдещи творци, ценители и пазители на художественото ни наследство“, допълни тя.

Три школи към Центъра развиват таланта на децата в Шумен. Ангел Минчев е основател и ръководител на школа „Дърворезба“ и вече 19 години въвежда своите ученици в приложното изкуство. През годините учениците печелят множество конкурси на регионално, национално и международно ниво, а така също активно участват в различни форуми – изложби, пленери, фестивали в България, Гърция, Унгария.

Ръководител на Арт школата е Теменуга Христова. Децата в нея участват активно в благотворителни акции, представителни изложби, фестивали, конкурси. Носители са на награди от международни форуми за изобразително изкуство в България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна, Македония, Франция и др.

Школа „Пластични изкуства“ е под ръководството на Калоян Тодоров. Той си поставя за цел да помогне за развитие на пространственото мислене на децата, да ги възпитава в естетическ вкус и да открие за тях света на красотата.

Споделете

GoTop