УЧЕНИЦИ САДЯТ ЦВЕТЯ В ОБЩИНСКА ОРАНЖЕРИЯ И ОТГЛЕЖДАТ ПЛОДОВЕ В СОБСТВЕНО СТОПАНСТВО

УЧЕНИЦИ САДЯТ ЦВЕТЯ В ОБЩИНСКА ОРАНЖЕРИЯ И ОТГЛЕЖДАТ ПЛОДОВЕ В СОБСТВЕНО СТОПАНСТВО

Учениците от в Професионалната гимназия по механизация на горското стопанство в Гоце Делчев помагат за отглеждането на цветята в оранжерията на града. Плодовете, отгледани в стопанството на гимназията, се продават в магазина на гимназията всеки следобяд.

Върху 300 декара те отглеждат грозде, ябълки круши, сини сливи. В магазина може да се намери розово сладко, мед, боб и други продукти. Приемат заявки и по интернет от клиенти.

Гимназията работи от 5 години в системата на дуалното обучение. Имат три паралелки – две „Техник-растениевъд“ и една „Хлебар-сладкар“. Участват и в проект „Подкрепа на дуалната система на обучение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от ЕС. С финансирането е закупена най-различна професионална техника и работни облекла за учениците.

„Дуалната форма ни учи дисциплина, на работа в екип, обучаваме се в реална среда и така трупаме и опит, и знания едновременно“, казва Наталия Дзангова от 11 клас. Тя най-много харесва това, че може да работи и да учи едновременно.

Работят два или три дни седмично в оранжерията, като ги включват във всичко – орязване на клони, на жив плет, засаждане на цветя, поддържане на зелени площи.

Директорът на общинското предприятие по озеленяване Емилия Траханарова е доволна, че при тях влизат млади хора, които след две години ще са готови за пазара на труда в тази сфера, а някои могат да решат да останат да работят в предприятието.

Учителят Димитър Игнатов им предава всички тайни на агрономството, включително да знаят откъде духа вятърът, за да не се отчупи присадката.

Директорът Ангел Живков се гордее, че благодарение на екипния труд в гимназията вече има над 530 ученици, а само преди шест години са били стотина.

Винаги са се съобразявали от какви кади се нуждае районът, партнират с пет фирми от сферата селското стопанство. Има ученици с трудови договори вече.

Повече можете да видите тук: https://youtu.be/rdSd25ct_9U

Споделете

GoTop