УЧЕНИЦИ В НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ В ДОРTМУНД ИЗРАБОТВАХА КАРТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ СТОЛИЦИ В УРОК ПО ИСТОРИЯ

УЧЕНИЦИ В НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ В ДОРTМУНД ИЗРАБОТВАХА КАРТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ СТОЛИЦИ В УРОК ПО ИСТОРИЯ

Исторически карти с българските столици, подредени в хронологичен ред, изработиха ученици от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Дортмунд, Германия, по време на урок „Столиците на България от 681 година до днес“. До всяка от столиците децата изписаха имената на владетелите и периодите на тяхното управление. Възпитаниците на неделното училище разказваха за Плиска, Велики Преслав, Охрид, Търновград и София.

В надпреварата по знания и родолюбие участваха близо 40 деца на възраст от 5 до 16 години. Събитието протече пред пълната с няколко поколения българи зала, сред които и родителите на участниците в урока.

Преди изпълнението на поставената им творческа задача учениците и техните семейства видяха филми, архивни снимки и репортажи за времето на цар Симеон и цар Петър, както и на цар Самуил.

Водещата събитието Светла Казакова представи историята на София чрез презентация на Мариана Маринова, главен уредник в Регионалния исторически музей в София. Казакова е магистър по икономика, масови комуникации и журналистика и начална педагогика, а в момента е начален учител в средно училище с езиково обучение „Ал. Сергеевич Пушкин“ във Варна.

Учениците и представители на българската общност имаха възможност да чуят разкази чрез видеовръзка от Мария Тодорова и Пенка Виткова от регионалните исторически музеи в Шумен и Велико Търново. Силен интерес предизвика и представянето на директора на археологическия музей във Велики Преслав – д-р Александър Горчев, който пристигна специално за урока.

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Дортмунд отваря врати в началото на 2018 година. От 2020 г. то е вписано в Списъка на българските неделни училища.

Училищните групи включват деца от 5 до 16 годишна възраст. Приемат се ученици в предучилищна група (5 – 7 годишна възраст), начален етап (І – ІV клас), прогимназиален етап (V – VІІІ клас) и гимназиален етап (IX – XII клас) на училищното образование.

В момента в училището се обучават 62 ученици, в дистанционна (онлайн) и присъствена форма на обучение.

Споделете

GoTop