УЧЕНИК ОТ 5. КЛАС БЕ ГОСТ НА ДИСКУСИЯ В НС ЗА ПРОМЯНА НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

УЧЕНИК ОТ 5. КЛАС БЕ ГОСТ НА ДИСКУСИЯ В НС ЗА ПРОМЯНА НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

Ученикът в 5. клас от 3. ОУ “Христо Ботев” в Сандански Божидар Мешев бе сред участниците в дискусия за промяна на учебните програми, която се проведе в Народното събрание.

Той получава поканата да се включи в срещата, след като изпраща писмо до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков за тежестта на материала, който изучава в клас. Допълнително внимание привлича фактът, че детето е пълен отличник, но има ярка позиция за нещата, които се изискват от него в училище.

„От първия ден, в който сме в МОН, се стремим да поставим гласа на учениците във фокуса на политиките, които водим. Затова и когато видях писмото на детето предложих да го поканим на среща, защото децата имат много какво да ни кажат за образованието”, обясни министър Цоков. Инициативата е подкрепена и от Комисията по образованието и науката и днес детето бе поставено на масата за дискусии за бъдещето на учебните програми заедно с професори, учители и директори от цялата страна.

Мнозинството от участниците в срещата споделиха мнението, че промяната в учебните програми е не само наложителна, но и закъсняла. Необходими са решителни действия за разтоварване на фактологичната натовареност и същевременно да се увеличат усилията за формиране на повече практически умения за учениците, категорични бяха те. „Целите, от които тръгваме, са да постигнем баланс между компетенции и изграждане на умения за живота. Именно това трябва да залегне в новите програми, а те да са по-рамкови, отворени и адаптивни”, подчерта проф. Цоков.

През последните месеци МОН сформира работна група, която да създаде визия за промяна на учебните програми и бе създадена визия за стандарт на качество в училищното и предучилищното образование. Много от експертите, които работят по тези инициативи, се включиха и в днешната дискусия, която бе водена от председателя на Комисията по образованието и науката Красимир Вълчев.

Споделете

GoTop