УЧЕНИК ОТ СИЛИСТРА СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ДУНАВ

УЧЕНИК ОТ СИЛИСТРА СПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ДУНАВ

Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Халвани от Силистра спечели първо място на 20-тото юбилейно Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе в Копривщица.

Представителят на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Силистра бе отличен със златен медал за гимназиален етап за проекта си „Проучване качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав“. Проектът беше представен чрез инсталация за разширена реалност и 360-градусов клип, като бяха осигурени очила за виртуална реалност.

Най-атрактивни в презентирането от прогимназиалния етап бяха „Магьосниците“ от лабораторията на ПМГ „Емануил Иванов“ в Кюстендил, които спечелиха първо място в тази възрастова група.

54 отбора от цялата страна в две възрастови групи в продължение на два дни представиха и защитиха своите проекти. Темите бяха изключително разнообразни и атрактивни – киселото мляко, пчелите, ароматите, компостирането, пермакултурата. Участниците обменяха опит и идеи и за бъдещи проекти.

Почетни гости бяха д-р Ренета Петкова, доц. д-р Стефан Манев и г-жа Емилия Григорова, създали и подържали състезанието през годините. Сред тях беше и дългогодишният член на комисията проф. д-р Драгомир Янков. Доц. Манев, организатор и участник във всички двадесет издания на състезанието, и почетен председател на тазгодишната комисия, разказа интересни моменти от състезанието през годините.

Освен с грамоти и награди от организаторите, участниците в Националното състезание по природни науки и екология бяха наградени и от „Аурубис България“ с учебна екскурзия до завода им в град Пирдоп, а от журито – с възможността да напишат свое писмо до далечна Антарктида и да го получат обратно с печата на Българската станция на ледения континент.

Споделете

GoTop