УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ИЗСЛЕДВАТ ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В УНГАРИЯ ПО ПРОГРАМА НА МОН

УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ ИЗСЛЕДВАТ ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В УНГАРИЯ ПО ПРОГРАМА НА МОН

Ученици и родители от български общности в Унгария изследват делото на светите братя Кирил и Методий в района на Залавар по Националната програма „Неразказаните истории на българите“. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща с посланика на Унгария Н. Пр. Миклош Борош в МОН. В проекта са включени учениците от 1. до 5. клас от Българското училище за роден език в Будапеща и Основното училище в Шармелек.

Екипи от двете училища изучават приноса на просветителите, провеждат тематични часове и ще организират конкурс и изложба на детски творби (рисунки и снимки), както и печатно издание с резултатите от проучванията.

Българското училище за роден език в Будапеща се подпомага ежегодно както от МОН, така и от унгарската държава. В него се обучават общо 126 деца и ученици, разпределени от подготвителна група до 12 клас. Българската общност в Унгария има свой културен дом, църква и съхранява своите традиции, каза посланик Борош. Двамата с министър Цоков бяха единодушни, че подкрепата за нея от страна на двете държави ще продължи.

Проф. Цоков и посланик Борош обсъдиха и сътрудничеството в областта на висшето образование и науката. Страните приемат ежегодно на реципрочна основа студенти, докторанти, изследователи и преподаватели. Ще продължи подкрепата на дейността на лекторите по български и унгарски език, приемани в двете страни на реципрочна основа. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ функционира лекторат по унгарски език, а на срещата стана ясно, че предстои такъв да има и във Великотърновския университет.

Български и унгарски научни организации си партнират в рамките на международните консорциуми на 79 проекта по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“.

На снимката: Паметникът на светите братя Кирил и Методий в областта Зала, Унгария

Споделете

GoTop