УЧЕНИЦИ ИЗСЛЕДВАХА БЕЛТЪК ОТ „ЗЛАТНО ЯЙЦЕ“ И ТЪРСИХА „НЕВИДИМИЯ“

УЧЕНИЦИ ИЗСЛЕДВАХА БЕЛТЪК ОТ „ЗЛАТНО ЯЙЦЕ“ И ТЪРСИХА „НЕВИДИМИЯ“

Кое е общото между златни гъши яйца, човека-амфибия и откритията, предсказани от Жул Верн? Отговор търсиха участниците в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки на тема „Науката в научната фантастика“.
60 ученици от цялата страна бяха разпределени в 10 изследователски екипа. В STEM среда състезателите изграждаха хипотези, експериментално ги доказваха или отхвърляха, решаваха заедно задачи и представяха своите решения.

Имаше казуси за „гъската, която снася златни яйца“ по разказа на Айзък Азимов „Пастет от гъши дроб“, за „Ихтиандър – момчето с хриле, което живее в океана“ по романа на Александър Беляев „Човекът-амфибия“ и за подводниците и „летящите машини“ на Жул Верн. Като истински експериментатори участниците търсиха „Невидимия“ на Хърбърт Уелс и анализираха белтък от „златното яйце“.

Златните медали заслужено извоюва отбор, съставен от шестима ученици от различни училища. Това са шестокласничката Ивелина Черкезова от СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград, Стефания Тошкова, ученичка в VIII клас от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, Враца, деветокласниците Васил Кременаров от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян, Стоян Добрев от столичната Национална природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, Арда Ашимов от ПГ „Христо Ботев“ в Попово и Кристиан Петров от ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък.

Домакин на състезанието бе Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч.

Споделете

GoTop