УЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В КЬОЛН И ПАРИЖ ПРЕМИНАХА ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ В БЪЛГАРИЯ

УЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В КЬОЛН И ПАРИЖ ПРЕМИНАХА ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ В БЪЛГАРИЯ

Две български неделни училища – Българско училище „Аз Буки Веди“, Кьолн и Първа българска гимназия в Париж бяха у нас по образователния маршрут „Столиците на България“.

Двадесет ученици, живеещи в Германия и Франция, посетиха София, Велико Търново, Плиска, Велики Преслав по Националната програма на министерството на образованието и науката „България – образователни маршрути“. След беседа в Националния археологически музей децата бяха посрещнати от директора на Централната библиотека на БАН. Д-р Силвия Найденова ги запозна с историята на най-старата научна библиотека в страната. В читалня „Акад. Стефан Панаретов“ младите хора имаха възможност да разгледат едни от най-ценните книги, съхранявани в богатия фонд на библиотеката, подбрани книги от „Възрожденската сбирка“, сред които няколко издания на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, „Неделник“ на Софроний Врачански, 1806 г., първото издание на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон, 1824 г., първата българска граматика на Неофит Рилски от 1832 г. и много други.

Гостите бяха посрещнати от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, който им разказа интересни факти от историята на Българското книжовно дружество, прераснало по-късно в Българска академия на науките.

Съвместен урок по литература и история беше проведен извън класната стая – в Двора на кирилицата в Плиска, където учениците прочетоха “Азбучна молитва” на Константин Преславски. Царевец, църквата “Свети четиридесет мъченици”, Регионалния исторически музей на Велико Търново и Етнографския музеен комплекс “Етъра” са също сред посетените обекти.

С Националната програма „България – образователни маршрути“ е осигурена възможност българските училища в страната и в чужбина да могат да придобият знания от различни области чрез преживяване извън училището, в реална среда и пътувайки из България. Общо 11 български неделни училища в Германия, Италия, Франция, Гърция, Испания и Кипър са одобрени за провеждане на образователни маршрути, за което МОН осигурява 138 300 лв.

Споделете

GoTop