УЧЕНИЦИ ОТ БЯЛА СЛАТИНА НА ГОСТИ ПРИ МИНИСТЪР ИГНАТОВ ЗА ВАСИЛИЦА

УЧЕНИЦИ ОТ БЯЛА СЛАТИНА НА ГОСТИ ПРИ МИНИСТЪР ИГНАТОВ ЗА ВАСИЛИЦА

На 13 януари 2012 г., по повод отбелязването на Василица – Ромската нова година, на министър Сергей Игнатов гостуваха ученици от Начално училище „Христо Смирненски“, гр. Бяла Слатина. Те поздравиха министъра и заместник – министрите с ромски наричания и песни.

Училище „Христо Смирненски“ в гр. Бяла Слатина, област Враца, е станало своеобразен център за местната общност. Успешни са практиките по привличане на децата към училищния живот. Чрез проекти е подобрена материалната база на училището и е създадена по-приятна среда за децата. Родителите са заинтересовани за училищния живот. Учителите са мотивирани и използват интерактивни и интеркултурни техники в учебния процес. В училището по свободноизбираема подготовка от 2004 г. се изучава „Фолклор на етносите – ромски фолклор”.

Чрез въвеждане и прилагане на адекватни практики НУ”Хр.Смирненски” е включено към програмата за намаляване на отпадането на ромски деца като базово за община Бяла Слатина и работи с пилотните училища в с.Галиче и в с.Търнава, с които развиват успешна екипна дейност.

Сред гостите за празника Василица в МОМН бяха и представители на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Споделете

GoTop