УЧЕНИЦИ ОТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА ВЪВ ФРАНЦИЯ СА В БЪЛГАРИЯ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НА МОН

УЧЕНИЦИ ОТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА ВЪВ ФРАНЦИЯ СА В БЪЛГАРИЯ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА НА МОН

Преди Деня на народните будители 15 ученици от три български неделни училища към Асоциацията „Български език – език европейски” във Франция гостуваха в Министерство на образованието и науката. Децата, придружени от своите ръководители Камелия Конакчиева, Ванина Бодурова и Яна Тодорова се срещнаха с д-р Емилия Лазарова, заместник-министър на образованието и науката.

Асоциацията (с училища в Париж, Лил и Тулуза) има одобрени три образователни маршрута по Национална програма „България – образователни маршрути“, за които получават 26 500 лева от МОН. В рамките на маршрут „Народните будители“ те посещават български институции, храмове, музеи и архитектурни резервати в София, Пловдив, Бачковския манастир, Казанлъшката гробница и Етнографския комплекс „Дамасцена“. Учителите благодариха на министерството за тази програма, която позволява техните ученици да опознаят България.

Зам.-министър Лазарова каза на децата, че ще видят важни за България места, свързани с историята. Децата споделиха впечатления от посещението си в Националния исторически музей и видяното в столицата.

През 2024 години ученици от трите училища ще участват в маршрутите „Столиците на България“ и „В духа на Априлската епопея“.

В училище „Кирил и Методий“ през настоящата година са записани 251 деца и ученици от предучилищна група до седми клас. В Първа българска гимназия са записани 53 ученици от осми до 12 клас, а училище „Дора Габе“ обучава 47 деца и ученици от предучилищна група до пети клас.

За учебната 2022/2023 година Асоциацията получи 177 723 лева за трите училища. По време на срещата стана ясно, че те работят активно и по други дейности по националните програми, насочени към българските общности зад граница – учителите провеждат онлайн майсторски класове за обучението, а по другата нова национална програма „Неразказаните истории на българите“ планират изследвания, свързани с френските периоди на Пейо Яворов и Мина в Париж.

Общо 11 български неделни училища в Германия, Италия, Франция, Гърция, Испания и Кипър са одобрени за провеждане на образователни маршрути, за което МОН осигурява 138 300 лв.

Споделете

GoTop